Piejura logo krasains

✆ 63 123 306               @ piejura@piejuraatkritumi.lv

Tikai vienu dienu – 12.oktobrī no 8.00 līdz 18.00 – Tukuma pārkraušanas šķirošanas stacijā, Dienvidu ielā 1, vieglo automašīnu īpašniekiem būs iespēja bez maksas nodot vienu komplektu jeb četras nolietotās vieglās automašīnas riepas. Rūpnieciskā transporta (traktortehnikas, smagā transporta ,lauksaimniecības tehnikas) riepas netiks pieņemtas. Akcija notiek sadarbībā ar ražotāju atbildības sistēmas uzņēmumu SIA Zaļais centrs.

Autoriepu maiņas nepieciešamība pavasarī un rudenī katru gadu aktualizē jautājumu, kā atbrīvoties no vecajām riepām. Ko ar tām darīt?

Žanna Lampicka SIA Zaļais Centrs projektu vadītāja skaidro: “No riepām nepieciešams atbrīvoties videi draudzīgā veidā. Lai arī riepas tiek pieskaitītas pie bīstamiem atkritumiem, to pārstrāde samazina negatīvo ietekmi uz vidi, materiālu izmantojot otrreizēji. Pārstrādei savāktās riepas tiek pārvērstas granulās, kurām tiek atrasts cits pielietojums. No granulām ražo, piemēram, flīzes, paklājus. Šīs gumijas granulas izmanto arī ceļu būvē, būvniecībā, bērnu rotaļu un sporta laukumu segumu ražošanā. Diemžēl līdz pārstrādei joprojām nonāk tikai daļa no nolietotajām autoriepām. Šī riepu daļa krājas māju pagalmos, šķūnīšos vai tiek izgāzta mežā. Vecās riepas, kuras vidē ir atradušās ilgstoši, apkārtējo apstākļu iedarbības rezultātā vairs nav derīgas pārstrādei. Zaļais Centrs nodrošina pilnu nolietoto riepu apsaimniekošanas ciklu un aicina iedzīvotājus izmantot iespēju, un nodot riepas pārstrādei!
Lai arī netrūkst godprātīgu auto īpašnieku, kuri nolietotās vai nevajadzīgās riepas izvēlas nodot servisā vai atkritumu šķirošanas laukumā, joprojām tiek novērots, ka pietiekami daudz riepu atrodas dabā vai gluži vienkārši stāv māju pagalmos, garāžās un citur, jo cilvēki nav pilnībā informēti vai ieinteresēti noskaidrot, kā utilizēt vecās riepas.

SIA “AAS Piejūra”” valdes loceklis Ēriks Zaporožecs informē: “ Sadarbībā ar SIA Zaļais Centrs mums ir iespēja piedāvāt šo vienu dienu, lai pieņemtu nolietotās vieglo automašīnu riepas bez maksas. Tomēr tā pagaidām nebūs pastāvīga prakse. Dažādas akcijas, kurās iedzīvotājus aicina bez maksas nodot riepas, ir atsevišķu pašvaldību vai uzņēmēju iniciatīvas, kad tās arī sedz visus izdevumus. Atkritumu apsaimniekošanas likumā ir ietverts princips “piesārņotājs maksā”, tātad, ja jūsu automašīnas riepas ir veiksmīgi nokalpojušas, tad jūs esat aicināti no tām atbrīvoties likumīgā un legālā veidā – nodot tās atkritumu apsaimniekotājam. Sabiedrībā valda uzskats, ka nolietoto riepu nodošana – tas ir dārgi. Patiesībā vidēji vienas riepas nodošana izmaksā tik, cik kafijas tasīte – aptuveni divus ar pusi eiro, varbūt nedaudz vairāk – atkarībā no riepas veida. “

Skip to content