Piejura logo krasains

✆ 63 123 306               @ piejura@piejuraatkritumi.lv

No 2024. gada 1. janvāra Latvijas iedzīvotājiem būs jāsāk šķirot bioloģiski noārdāmie (BNA) jeb virtuves un dārza atkritumi. Tas nozīmē, ka ēdienu gatavošanas un citus pārtikas pārpalikumus, augu un dārza atlikumus ievietosim atsevišķā – brūnā konteinerā.

Šobrīd atkritumu sastāva analīzes dati liecina, ka nešķirotu sadzīves atkritumu sastāvā gandrīz 50% ir pārtikas un dārza atkritumi. Tos nošķirojot atsevišķā konteinerā, būtiski samazināsies nešķiroto sadzīves atkritumu daudzums, līdz ar to iedzīvotāji varēs ietaupīt, jo bioloģisko atkritumu izvešana maksās par 40% lētāk nekā sadzīves atkritumu izvešana.
Privātmāju īpašniekiem būs iespēja izvēlēties – pieprasīt atkritumu apsaimniekotājam brūno konteineru vai arī nodrošināt savā teritorijā vietu bioloģisko atkritumu kompostēšanai.

Ieteicams bioloģiskos atkritumus brūnajā konteinerā ievietot, izberot tieši no izvēlētā atkritumu trauka vai spainīša, kurā atļauts ievietot pārtikas atkritumus kopā ar speciālu kompostējamo bio maisiņu vai arī papīra maisu. Bioloģiskos atkritumus nedrīkst likt plastmasas maisiņā, jo tas sabojās pārstrādes gala produktu – kompostu un veidos nevēlamus piemaisījumus.

Lai nodrošinātu mūsdienīgu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi, poligonā “ Janvāri” tiek izbūvētas jaunas BNA pārstrādes iekārtas, kas no atkritumiem pēc to apstrādes ražos tehnisko kompostu. Kā blakus produkts tiks iegūta biogāze, ko paredzēts izmantot siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai.

Jau iepriekš informējām, ka līdz šī gada beigām SIA “Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrībā “Piejūra”” tiks ieguldīti astoņi miljoni eiro, lai ierīkotu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtas, kas izmanto anaerobo pārstrādes metodi. SIA “Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība “Piejūra”” piesaistījusi Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta finansējumu, lai uzstādītu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtas. Tā uzņēmums spēs nodrošināt Eiropas Komisijas direktīvu, kas paredz līdz 2023. gada 31. decembrim ieviest obligātu bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītu vākšanu.

Projekta “Tādu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu izveide poligonā “Janvāri”, kas izmanto anaerobo pārstrādes metodi” kopējās izmaksas ir 8 601 224,50 eiro (ar PVN) apmērā. ERAF fonda līdzfinansējums paredzēts līdz 85%, tas ir, līdz 5 702  183 eiro. Savukārt pārējais finansējums jānodrošina SIA “Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība “Piejūra””.

Skip to content