Piejura logo krasains

✆ 63 123 306               @ piejura@piejuraatkritumi.lv

Svētdien, 2024. gada 1.septembrī SIA “Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība “Piejūra”” (turpmāk – AAS “Piejūra”) Tukuma pārkraušanas un šķirošanas stacijā ( turpmāk – Tukuma PŠS)  izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, dega lielizmēra atkritumi. Ugunsgrēks tika lokalizēts nepilnas stundas laikā, operatīvi darbojoties visiem dienestiem, kā arī AAS “Piejūra” darbinieku komandai.

AAS “Piejūra” vadošie speciālisti šajā nedēļā tikās, lai skaidrotu notikušā apstākļus, uzlabotu stacijas darbu, pilnveidotu uzņēmuma rīcību ārkārtas situācijās un nepieļautu šādu situāciju atkārtošanos.

Ugunsgrēka izcelšanās laiks un vieta

Tukuma PŠS ir industriāls objekts, kur tiek pieņemti un apstrādāti dažāda veida atkritumi pirms to tālākās pārstrādes vai nogādāšanas poligonā. Ugunsgrēks izcēlās svētdienā, kad stacijā ir brīvdiena. Atkritumu veids un vieta bija ar zemu pašaizdegšanās risku. Dega nešķiroti lielizmēra atkritumi aptuveni 600m2 platībā, kuri pirms sašķirošanas un nogādāšanas poligonā, tika uzkrāti atklātā vietā, asfaltētā stacijas teritorijā, ārpus telpām.

Ugunsgrēka izcelšanās iemesli

Šobrīd ugunsgrēka izcelšanās iemesli nav zināmi. Uzņēmuma valdes loceklis Ēriks Zaporožecs ir sniedzis liecību policijai, kura skaidro notikušā apstākļus.

Tomēr AAS “Piejūra” speciālisti uzskata, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana, jo citādi šie, zem klajas debess esošie atkritumi, nevarētu aizdegties. Lielizmēra atkritumu novietnē nebija ne gruzdošu, ne pašaizdegties spējīgu materiālu.  Iepriekšējā dienā, 31.augustā, no pusnakts līdz pl.12.00 lija lietus, līdz ar to atkritumi bija slapji, kas arī neveicina degšanu.

Sociālajos tīklos izskanējušās aizdomas, ka dedzināšana ir paša uzņēmuma organizēta, neiztur nekādu kritiku, jo pārstrādājamu materiālu sadegšana uzņēmumam ir finansiāls zaudējums.

Kāpēc lielizmēra atkritumu novietnē bija vairāk atkritumu nekā pieļaujams?

Lielizmēra atkritumi tiek uzkrāti stacijā, jo ir nepieciešama to pāršķirošana, lai nošķirotu materiālus, kas ir piemēroti pārstrādei (metāls, koks, plastmasa, stikls), un tos, kurus nevar pārstrādāt. Pāršķirošana ļauj atgūt šos resursus, kas var būt ekonomiski izdevīgi un samazināt nepieciešamību pēc jaunu izejvielu ieguves. Pāršķirojot lielizmēra atkritumus, tikai tos atkritumus, kas nav pārstrādājami vai atkārtoti izmantojami, nogādā poligonā. Tas samazina gan atkritumu apjomu, gan transportēšanas un apglabāšanas izmaksas. Tādējādi pāršķirošana ir izdevīgāka gan no ekonomiskā, gan vides viedokļa. Tomēr tieši atšķirošana paildzina materiālu nodošanu otrreizējai pārstrādei. Jau vasaras mēnešos bija plānota pāršķirošana un izvešana, tomēr darbi kavējās dokumentācijas kārtošanas un sezonālo faktoru dēļ (darbinieku atvaļinājumi). Ugunsgrēkā tika bojātas ap 330 tonnas lielizmēra atkritumu, kuras tiks nodotas apglabāšanai poligonā.

AAS “Piejūra” tālākie soļi

Ārkārtas situācija ar lielizmēra atkritumu aizdegšanos Tukuma PŠŠ ir izgaismojusi nepieciešamību pilnveidot lielizmēra atkritumu pieņemšanas un šķirošanas procesus, kā arī sabiedrības izglītošanas darbu. Stacijas darbs tiks uzlabots, integrējot tehnoloģiskos risinājumus drošības sistēmās (piemēram, izvietojot papildu novērošanas kameras).

Lai uzņēmums ārkārtas situāciju laikā varētu efektīvi sazināties ar sabiedrību un visām iesaistītajām pusēm, tiks izstrādāts krīzes komunikāciju plāns.

Šie uzlabojumi ir būtiski, jo  AAS “Piejūra” rūp mūsu klienti, darbinieki un sabiedrība.

Skip to content